Antioksidanlara
II. Antioksidanların Yararları
III. Antioksidan Çeşitleri
IV. Antioksidan Açısından Yüksek Gıdalar
V. Kafi Antioksidan Iyi mi Alınır?
VI. Antioksidanların Yan Tesirleri
VII. Antioksidanlar ve Kanser
VIII. Antioksidanlar ve Kalp Hastalığı
IX. Antioksidanlar ve Yaşlanma
Genel Sorular
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Antioksidan | Hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasarlardan sakınan bir madde. |
Çoğaltmak | Bir şeyin miktarını çoğaltmak. |
Renkli taze meyve suları | Parlak renkli meyve ve sebzelerden meydana getirilen meyve suları. |
Besle | Gelişme ve sıhhat için lüzumlu olan besin yahut öteki maddeleri sağlamak. |
Sebze suyu | Sebzelerden meydana getirilen meyve suyu. |
II. Antioksidanların Yararları
Antioksidanlar hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasarlardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak oluşan kararsız moleküllerdir. Ek olarak kirlilik ve sigara içme şeklinde çevresel faktörler tarafınca da üretilebilirler. Özgür radikaller vücutta biriktiğinde hücrelere zarar verebilir ve kanser, kalp hastalığı ve yaşlanma şeklinde kronik rahatsızlıkların gelişmesine katkıda bulunabilir.
Antioksidanlar özgür radikalleri nötralize etmeye ve hücreleri hasardan korumaya destek olabilir. Bu, kronik rahatsızlık riskini azaltmaya ve genel sıhhat ve refahı geliştirmeye destek olabilir.
III. Antioksidan Çeşitleri
Her biri kendine has özelliklere haiz birçok değişik antioksidan türü vardır. En yaygın antioksidan türlerinden bazıları şunlardır:
- C vitamini
- E vitamini
- Beta karoten
- Likopen
- Selenyum
- Flavonoidler
- Polifenoller
Bu antioksidanlar, hücrelere zarar verebilecek ve bir dizi sıhhat problemlerine yol açabilecek kararsız moleküller olan özgür radikalleri nötralize ederek çalışırlar. Antioksidanlar, özgür radikallerin niçin olduğu hasarı önleyerek yahut yavaşlatarak vücudun kanser, kalp hastalığı ve nüzul şeklinde muhtelif hastalıklardan korunmasına destek olabilir.
Antioksidanlar meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve tohumlar dahil olmak suretiyle muhtelif gıdalarda bulunur. Antioksidanlar açısından varlıklı bir rejim yiyecek sağlığınızı ve refahınızı korumanın en iyi yollarından biridir.
IV. Antioksidan Açısından Yüksek Gıdalar
Antioksidan bakımından varlıklı gıdalar şunları ihtiva eder:
- Meyveler: meyveler, kirazlar, üzümler, portakallar, elmalar, şeftaliler, armutlar
- Sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, karnabahar, domates, havuç, tatlı patates
- Fındık ve tohumlar: badem, ceviz, ceviz, antep fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği
- Tam tahıllar: kahverengi pirinç, yulaf, kinoa, arpa
- Fasulye ve baklagiller: mercimek, nohut, siyah fasulye, barbunya fasulyesi
- Balık: somon, ton balığı, uskumru, sardalya
- Bitter çikolata
Bu yiyeceklerin tümü antioksidanların yanı sıra iyi bir vitamin, mineral ve lif deposudur. Antioksidan açısından varlıklı gıdalar açısından varlıklı bir rejim yiyecek, vücudunuzu özgür radikallerin niçin olduğu hasarlardan korumaya ve genel sıhhat ve refahı artırmaya destek olabilir.
V. Kafi Antioksidan Iyi mi Alınır?
Diyetinizde kafi oranda antioksidan almanın birçok yolu vardır:
- Muhtelif meyve ve sebzeleri yiyecek
- Rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahılları tercih etmek
- Fındık ve tohum tüketmek
- Yeşil çay içmek
- Günlük multivitamin almak
Bütün antioksidanların eşit yaratılmadığına dikkat etmek önemlidir. Birtakım antioksidanlar öbürlerinden daha güçlüdür ve bazıları vücut tarafınca daha iyi emilir. Sözgelişi beta-karoten havuçta, tatlı patateste ve öteki turuncu renkli meyve ve sebzelerde bulunan kuvvetli bir antioksidandır. Sadece beta-karoten vücut tarafınca C vitamini ve E vitamini şeklinde öteki antioksidanlar kadar iyi emilmez.
Antioksidan içeriklerine nazaran tüketilecek besinleri seçerken, bu gıdalardaki antioksidanların biyoyararlanımını dikkate almak önemlidir. Biyoyararlanım, bir antioksidanın vücut tarafınca absorbe edilip kullanılabilme kabiliyetini anlatım eder. Antioksidan içinde ne olduğu yüksek sadece biyoyararlılığı düşük gıdalar, antioksidan içinde ne olduğu yüksek ve biyoyararlanımı yüksek gıdalar kadar yarar sağlamayacaktır.
Diyetinizde kafi oranda antioksidan alma hikayesinde endişeleriniz var ise doktorunuzla yahut kayıtlı bir diyetisyenle konuşun. Antioksidanlar açısından varlıklı ve bireysel ihtiyacınız olan şeyleri karşılayan bir rejim oluşturmanıza destek olabilirler.
VI. Antioksidanların Yan Tesirleri
Antioksidanların çoğu zaman emin olduğu düşünülür, sadece birtakım kişilerde aşağıdaki şeklinde yan etkisinde bırakır görülebilir:
- İshal
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Karın ağrısı
- Deri döküntüsü
Bu yan etkilerden herhangi birini yaşarsanız antioksidan almayı bırakın ve doktorunuzla konuşun.
VII. Antioksidanlar ve Kanser
Antioksidanların kanserin önlenmesi ve tedavisi için bir takım potansiyel faydaya haiz olduğu gösterilmiştir. Birtakım emek harcamalar antioksidanların akciğer kanseri, prostat kanseri ve meme kanseri şeklinde muayyen kanser türlerinin riskini azaltmaya destek olabileceğini göstermiştir. Antioksidanlar ek olarak kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatmaya ve kanser tedavisinin etkinliğini artırmaya da destek olabilir.
Sadece bütün çalışmaların antioksidanlar ile kanserin önlenmesi yahut tedavisi içinde bir irtibat bulamadığına dikkat etmek önemlidir. Hatta birtakım emek harcamalar, muayyen antioksidanların yüksek dozlarının aslına bakarsak muayyen kanser türlerinin riskini artırabileceğini öne sürdü.
Antioksidanların kanserin önlenmesi ve tedavisindeki kararlı rolünü belirlemek için daha çok araştırmaya gerekseme vardır. Sadece antioksidanların kanser riski yüksek olan yahut kanser tedavisi kabul eden kişiler için yararlı olabileceğini yayınlayan birtakım kanıtlar vardır.
Kanseri önlemeye yahut tedavi etmeye destek olması için antioksidanlar almakla ilgileniyorsanız, ilkin doktorunuzla konuşun. Doktorunuz antioksidan almanın sizin için müsait olup olmadığını belirlemenize destek olabilir ve alınabilecek en iyi antioksidan türlerini ve dozlarını önerebilir.
Antioksidanlar ve Kalp Hastalığı
Antioksidanların iltihabı azaltarak ve kan akışını iyileştirerek kalp hastalığına karşı korunmaya destek olduğu gösterilmiştir. Emekler, antioksidanlar açısından varlıklı bir rejim tatbik eden kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin daha düşük bulunduğunu bulmuştur.
Kalp sağlığına yararlı olduğu yayınlanan spesifik antioksidanlardan bazıları şunlardır:
- C vitamini
- E vitamini
- Beta karoten
- Likopen
- Flavonoidler
Antioksidanlar açısından varlıklı bir beslenmenin yanı sıra tertipli egzersiz yaparak, sıhhatli kilonuzu koruyarak ve sigarayı bırakarak da kalp sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
IX. Antioksidanlar ve Yaşlanma
Antioksidanlar sıhhatli yaşlanmayı sürdürmek için önemlidir. Hücreleri hasardan korumaya destek olurlar ve bununla beraber iltihabı azaltmaya da destek olabilirler. Birtakım emek harcamalar, antioksidanlar açısından varlıklı bir rejim tüketen kişilerin kanser, kalp hastalığı ve Alzheimer hastalığı şeklinde yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskinin daha düşük olabileceğini göstermiştir.
Meyve, sebze ve tam tahıl yiyecek de dahil olmak suretiyle antioksidan almanın birçok değişik yolu vardır. Antioksidanları takviyelerden de alabilirsiniz. Sadece bütün takviyelerin eşit yaratılmadığına dikkat etmek önemlidir. Birtakım takviyeler, zararı olan olabilecek birtakım antioksidanları yüksek düzeyde içerebilir. Herhangi bir takviye almadan ilkin doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Diyetinizde kafi oranda antioksidan almak için birtakım ipuçları:
- Muhtelif meyve ve sebzeleri yiyin.
- Antioksidanlar daha yüksek olma eğiliminde olduğu için, parlak renkli meyve ve sebzeleri seçin.
- Rafine edilmiş tahıllar yerine tam tahılları tüketin.
- Rejiminize fındık ve tohumları ilave edin.
- İşlenmiş besin ve şekerli meşrubat tüketiminizi sınırlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmeye ve yaşa bağlı hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya destek olabilirsiniz.
Sual: Antioksidanlar nedir?
C: Antioksidanlar, hücreleri özgür radikallerin niçin olduğu hasarlardan sakınan moleküllerdir. Özgür radikaller, metabolizmanın bir yan ürünü olarak oluşan kararsız moleküllerdir. Hücrelere ve DNA'ya zarar verebilir, kanser ve kalp hastalığı şeklinde kronik rahatsızlıkların gelişmesine katkıda bulunabilirler.
Sual: Antioksidanların yararları nedir?
C: Antioksidanların aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım faydaya haiz olduğu gösterilmiştir:
- Hücreleri hasardan korumak
- Kronik rahatsızlık riskinin azaltılması
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Sıhhatli yaşlanmayı teşvik etmek
S: Birtakım iyi antioksidan kaynakları nedir?
C: Birtakım iyi antioksidan kaynakları şunlardır:
- Meyveler
- sebzeler
- Tam tahıllar
- Fındık ve tohumlar
- Otlar ve baharatlar
0 Yorum