Bu yazı size kendi ahşap kaselerinizi iyi mi yapacağınızı öğretecek. Doğru ahşabı ve aletleri seçmekten kaselerinizi kesmeye, delmeye, şekillendirmeye, zımparalamaya ve bitirmeye kadar her şeyi ele alacağız. Bu yazının sonucunda evinize ısı ve yoldam katacak güzel ve işlevsel kaseler yaratabileceksiniz.
Ahşap kaseler her eve güzel ve ergonomik bir eklentidir. Yemek depolamaktan yemek servisi meydana getirmeye, çiçek sergilemeye kadar her şey için kullanılabilirler. Ek olarak naturel malzemelerden yapıldıkları için etraf dostudurlar.
Kendi ahşap kaselerinizi yapmak, ahşap işçiliğini öğrenmenin ve hakkaten benzersiz bir şey yaratmanın mükemmel bir yoludur. Bununla beraber birkaç saat içerisinde tamamlanabilecek nispeten bayağı bir projedir.
Bu yazıda size ahşap bir kase yapma dönemini baştan sona anlatacağız. Doğru ahşabı ve aletleri seçmekten kaselerinizi kesmeye, delmeye, şekillendirmeye, zımparalamaya ve bitirmeye kadar her şeyi ele alacağız. Bu yazının sonucunda evinize ısı ve yoldam katacak güzel ve işlevsel kaseler yaratabileceksiniz.
II. Araçlar ve Malzemeler
Ahşap bir kase yapmak için aşağıdaki alet ve malzemeler gereklidir:
- Şerit testere ya da kaydırma testeresi
- Bir matkap presi
- Bir yönlendirici
- Bantlı zımpara
- Rastgele yörüngeli zımpara
- Muhtelif zımpara kağıdı taneleri
- Ahşap kaplama
- Bir kesme tahtası
- Bir emniyet maskesi
- Güvenlik gözlükleri
- Kulak koruması
Ek olarak aşağıdaki malzemeleri de toplamanız gerekecek:
- Bir parça tahta (hepimiz ceviz kullandık)
- Boş bir kase (bu tarz şeyleri internetten ya da bir ahşap işleme mağazasından satın alabilirsiniz)
- Bir ahşap tutkalı
- Bir CA yapıştırıcısı
- Bir matkap ucu
- Bir yönlendirici biti
- Bir zımpara bloğu
- Bir yapışkan bez
III. Doğru Ahşabı Kura çekmek
Kullandığınız ahşabın türü kasenizin son görünümünü ve dayanıklılığını etkileyecektir. Kaseler için birtakım iyi seçenekler içinde ceviz, kiraz, akçaağaç ve meşe bulunur.
Bir kase için ahşap seçerken aşağıdaki faktörleri dikkate almak önemlidir:
- Ahşabın şiddeti
- Tahıl deseni
- Ahşabın rengi
- Ahşabın kullanılabilirliği
Sertağaçlar çoğu zaman yumuşak ağaçlardan daha dayanıklıdır sadece onlarla çalışmak da daha zor olsa gerek. Yumuşak ağaçların işlenmesi daha kolaydır sadece sert ağaçlar kadar dayanıklı değildirler.
Ahşabın damar deseni kasenin görünümünü etkileyecektir. Düz damarlı desen daha muntazam bir manzara yaratacak, dalgalı damarlı desen ise daha entresan bir manzara yaratacaktır.
Ahşabın rengi de kasenin görünümünü etkileyecektir. Aleni renkli ahşaplar daha havadar ve hafifçe bir manzara yaratacak, koyu renkli ahşaplar ise daha trajik ve ağır bir manzara yaratacaktır.
Ahşabın mevcudiyeti de dikkate katılması ihtiyaç duyulan mühim bir faktördür. Birtakım ormanları bulmak ötekilerden daha zor olsa gerek. Hangi tür ahşabın kullanılacağından güvenli değilseniz, öneri için bir ahşap işleme uzmanına danışın.
IV. Ahşabı Kesmek
Ahşap kase yapmanın ilk adımı ahşabı istenilen büyüklükte kesmektir. Bunu şerit testere ya da kaydırma testeresi ile yapabilirsiniz.
Ahşabı keserken kesimlerin düz ve pürüzsüz olduğu için güvenli olmak önemlidir. Kesimler düz değilse kase bakışımlı olmayacak ve
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
DIY ahşap kaseler | Ahşap kaseler iyi mi yapılır? |
Ağaç işleri | Ağaç işleme için alet ve malzemeler |
Kase yapımı | Ahşap bir kase yapımında yer edinen adımlar |
Sofra ekibi | Ahşap kaseler sofra ekibi olarak iyi mi kullanılır? |
El sanatları | Ahşap kase yapımına yönelik değişik tasarımlar ya da teknikler için esin kaynağı |
II. Araçlar ve Malzemeler
Ahşap bir kase yapmak için aşağıdaki alet ve malzemelere gereksinim vardır:
* Şerit testere ya da yapboz
* Bir matkap
* Bir yönlendirici
* Bir keski
* Zımpara bloğu
* Muhtelif zımpara kağıdı taneleri
* Ahşap kaplama
* Bir parça tahta (yapmak dilediğiniz kasenin büyüklüğü)
Bu alet ve malzemelere ayrıca koruyucu gözlük ve eldiven benzer biçimde birtakım emniyet ekipmanlarına da ihtiyacınız olacak.
III. Doğru Ahşabı Kura çekmek
Kaseniz için kullandığınız ahşabın türü görünümünü, dayanıklılığını ve ağırlığını etkileyecektir. Birtakım ahşaplarla çalışmak diğerlerine bakılırsa daha kolaydır, bundan dolayı rahatlıkla çalışabileceğiniz bir ahşap seçmeniz önemlidir.
Kaseniz için doğru ahşabı seçerken göz önünde bulundurmanız ihtiyaç duyulan birtakım faktörler:
- Şiddet: Ahşabın şiddeti, oyulmasının ve şekillendirilmesinin ne kadar rahat olacağını etkileyecektir. Akçaağaç, meşe ve ceviz benzer biçimde sert ağaçların işlenmesi çam ve sedir benzer biçimde yumuşak ağaçlara bakılırsa daha zor olsa gerek.
- Ağırlık: Ahşabın ağırlığı kasenin elinizde iyi mi hissettiğini etkileyecektir. Maun ve kiraz benzer biçimde daha ağır ağaçlar, balsa ve kavak benzer biçimde daha hafifçe ahşaplara bakılırsa daha sağlam bir his verecektir.
- Gözeneklilik: Ahşabın gözenekliliği, cilanın ahşabın içerisine iyi mi emildiğini etkileyecektir. Meşe ve akçaağaç benzer biçimde gözenekli ahşaplar, ceviz ve kiraz benzer biçimde gözeneksiz ahşaplara bakılırsa daha çok cila emer.
- Manzara: Ahşabın görünümü kasenin genel görünümünü etkileyecektir. Birtakım ahşaplar ötekilerden daha bariz bir damar desenine haizdir ve birtakım ahşaplar herhangi bir ek boyama ya da son muamele gerektirmeyen naturel bir yüzeye haizdir.
İşte kase yapmak için birtakım popüler ahşaplar:
- Akçaağaç: Akçaağaç, düz damarlı ve aleni renkli, sert, kuvvetli bir ağaçtır. Emek harcaması kolaydır ve iyi bitirilir.
- Meşe: Meşe, bariz damar desenine haiz sert, ağır bir ağaçtır. Akçaağaçla çalışmak akçaağaçtan daha zor olsa gerek fakat güzel kaseler ortaya menfaat.
- Ceviz: Ceviz, koyu renkli ve güzel damar desenli, sert, yoğun bir ağaçtır. Akçaağaç ya da meşe ile çalışmak daha zor olsa gerek, sadece çarpıcı kaseler üretir.
- Çam: Çam, düz damarlı ve aleni renkli, yumuşak, hafifçe bir ağaçtır. Emek harcaması kolaydır ve iyi bitirilir.
- Sedir: Sedir, düz damarlı ve aleni renkli, yumuşak, hafifçe bir ağaçtır. Emek harcaması kolaydır ve çürümeye ve çürümeye karşı naturel bir dirence haizdir.
Sonuçta, kaseniz için doğru ahşabı seçmenin en iyi yolu, değişik ahşapları tecrübe etmek ve nelerden hoşlandığınızı görmektir.
IV. Ahşabı Kesmek
Doğru ahşabı seçip boyutuna bakılırsa kestikten sonrasında kaseyi bloktan kesmeniz icap eder. Bunu yapmanın birkaç değişik yolu vardır, sadece en yaygın metot şerit testere kullanmaktır.
Kaseyi bloktan kesmek için ilkin kasenin dış hatlarını tahtanın üstüne işaretleyin. Sonrasında ahşabı şerit testerenin üstüne yerleştirin ve işaretli çizgi süresince dikkatlice emin. Şerit testere kullanırken koruyucu gözlük ve eldiven taktığınızdan güvenli olun.
Kaseyi bloktan kestikten sonrasında kenarlarını temizlemeniz gerekecektir. Bu bir keski ya da yönlendirici ile yapılabilir.
V. Deliklerin Açılması
Ahşap kaseniz için delik açmak bu süreçte mühim bir adımdır. Delikler suyun kaseden boşaltılmasına destek olacak ve kasenin bükülmesini ya da hasar görmesini önleyecektir.
Delikleri açmak için bir matkap presine, delmek dilediğiniz deliklerle aynı çapta bir matkap ucuna ve yardımcı tahtası olarak kullanmak için bir parça hurda tahtaya ihtiyacınız olacak.
Evvela kasenin üstündeki deliklerin yerini bir kalemle işaretleyin. Sonrasında kaseyi yardımcı tahtasının üstüne yerleştirin ve kelepçelerle sabitleyin.
Sonrasında matkap ucunu matkap presine yerleştirin ve hızı düşük bir ayara ayarlayın. Oldukça fazla baskı uygulamamaya dikkat ederek kaseyi yavaşça delin.
Bütün delikleri açtıktan sonrasında kaseyi yardımcı panelinden çıkarın ve deliklerin kenarlarını pürüzsüz bir halde zımparalayın.
Ahşap kaseniz için delik açmak nispeten bayağı bir işlemdir sadece kaseye zarar vermemek için çabuk etmemeniz ve bunu dikkatli bir halde yapmanız önemlidir.
VI. Kaseyi Şekillendirmek
Kaseniz için delikleri kesip açtıktan sonrasında, onu şekillendirmeniz gerekecektir. Bu, şerit testere, freze ya da keski benzer biçimde muhtelif aletler kullanılarak yapılabilir.
Kaseyi şekillendirmek için ilk olarak dilediğiniz şekli ahşap üstüne işaretlemeniz gerekecektir. Bunu bir kalem ya da işaretleme bıçağı kullanarak yapabilirsiniz.
Şekli işaretledikten sonrasında fazla ahşabı kesmeye başlayabilirsiniz. Kasenin sağlam olması için kafi malzemeyi bırakmak isteyeceğiniz için oldukca fazla kesmemeye dikkat edin.
Fazla ahşabı kestikten sonrasında kasenin kenarlarını düzeltmeniz gerekecektir. Bunu bir zımpara bloğu ya da yönlendirici kullanarak yapabilirsiniz.
Kasenin kenarları pürüzsüz hale ulaştıktan sonra kasenin içini şekillendirmeye başlayabilirsiniz. Bunu bir keski ya da yönlendirici kullanarak yapabilirsiniz.
Kasenin sağlam olması için kafi araç-gereç bırakmak isteyeceğinizden kabın içini oldukca fazla şekillendirmemeye dikkat edin.
Kasenin içini şekillendirdikten sonrasında pürüzsüz bir halde zımparalamanız gerekecek. Bunu bir zımpara bloğu ya da yönlendirici kullanarak yapabilirsiniz.
Kase pürüzsüz bir halde zımparalandıktan sonrasında, seçtiğiniz bir cilayı uygulayarak bitirebilirsiniz.
VII. Zımparalama ve Bitirme
Kasenizi şekillendirdikten sonrasında sıra zımparalamaya geldi. Bu, ahşabın pürüzlü kenarlarını ya da izlerini giderecek ve onu pürüzsüz ve cilalı hale getirecektir. Büyük çizikleri gidermek için kaba bir zımpara ile başlayıp sonrasında pürüzsüz bir yüzey elde etmek için daha ince bir zımparaya kadar ilerleyerek muhtelif değişik zımpara kağıdı taneleri kullanabilirsiniz.
Zımparalama yaparken damar yönünde çalıştığınızdan güvenli olun. Bu ahşabın yırtılmasını ya da parçalanmasını önlemeye destek olacaktır. Oldukça fazla tazyik ahşaba zarar verebileceğinden hafifçe bir dokunuş kullanmak da önemlidir.
Kaseyi dilediğiniz pürüzsüzlüğe kadar zımparaladıktan sonrasında, onu nemden ve aşınmadan korumak için bir cila uygulayabilirsiniz. Muhtelif değişik kaplamalar mevcuttur, böylece ihtiyaçlarınıza en müsait olanı seçebilirsiniz. Birtakım popüler yüzeyler içinde poliüretan, vernik ve yağ bulunur.
Her kaplama türünün kendine has bir tatbik periyodu olduğu için, kaplamadaki talimatları dikkatlice takip ettiğinizden güvenli olun. Kaplama kuruduktan sonrasında kaseniz kullanıma hazırdır!
Sonlandırma Icra etmek
Kasenizi zımparalayıp şekillendirdikten sonrasında, son kat tatbik tarihi gelmiştir. Bu, ahşabı nemden ve aşınmadan koruyacak ve hem de kaseye güzel bir manzara kazandıracaktır. Pek oldukca değişik kaplama türü mevcut olduğu için, kullandığınız ahşabın türüne ve dilediğiniz kaplamaya müsait olanı seçmeniz gerekecektir.
Ahşap kaseler için en popüler kaplamalardan bazıları şunlardır:
- Poliüretan
- Yağ
- Vernik
- şellak
- Balmumu
Bu kaplamaların her birinin kendi avantajları ve dezavantajları vardır, bundan dolayı bir karar vermeden ilkin artılarını ve eksilerini tartmanız gerekecektir.
Bir yüzey seçtikten sonrasında, üreticinin tatbik talimatlarını izlemeniz gerekecektir. Genel hatlarıyla konuşursak, son katları ince katlar halinde uygulamanız ve her katın bir sonrakini uygulamadan ilkin tamamen kurumasını beklemeniz gerekecektir.
Son katın eşit biçimde uygulanması ve herhangi bir damlama ya da akıntının önlenmesi önemlidir. Herhangi bir damlama ya da akıntı olursa, cila kurumadan bu tarz şeyleri pak bir bezle silebilirsiniz.
Kaplamayı uyguladıktan sonrasında tamamen kurumasına izin vermeniz icap eder. Bu, kullandığınız kaplama türüne bağlı olarak 24 saatten birkaç haftaya kadar sürebilir.
Kaplama tamamen kuruduktan sonrasında kaseniz nemden ve aşınmadan korunacak ve güzel, sonlanmış bir görünüme haiz olacaktır.
IX. Ahşap Kasenizin Bakımı
Ahşap kasenizi yapmayı bitirdikten sonrasında, en iyi biçimde görünmesini sağlamak ve ömrünü uzatmak için ona müsait biçimde bakım yapmak önemlidir. Ahşap kasenizin bakımı için birkaç ipucu:
- Kasenizi direkt güneş ışığı ve ısıdan uzak, kuru bir yerde saklayın.
- Kasenizi suya ya da öteki sıvılara maruz bırakmaktan kaçının; bu, ahşabın şişmesine ve çatlamasına niçin olabilir.
- Kaseniz ıslanırsa, yumuşak bir bezle iyice kurulayın ve arkasından ahşabı korumak için bir kat mineral yağ ya da balmumu uygulayın.
- Ahşaba zarar verebileceği için kasenizde sert kimyasallar ya da aşındırıcı temizleyiciler kullanmayın.
- Yemek artıklarını gidermek için kasenizi her kullanımdan sonrasında yumuşak bir bezle silin.
Bu ipuçlarını takip ederek ahşap kasenizin uzun seneler süresince güzel ve işlevsel görünmesini sağlayabilirsiniz.
S: Kase yapımında kullanılabilecek değişik ahşap türleri nedir?
C: Kase yapımında kullanılabilecek birçok değişik ağaç türü vardır, sadece en yaygın olanları içinde akçaağaç, ceviz, kiraz ve meşe bulunur. Seçtiğiniz ahşabın türü kasenizin son görünümünü ve dayanıklılığını etkileyecektir.
S: Ahşap bir kase yapmak için hangi araçlara ihtiyacım var?
C: Ahşap bir kase yapmak için gereksinim duyacağınız temel aletler içinde şerit testere, matkap, freze ve keski yer alır. Kasenizin tasarımına bağlı olarak planya, tevhit makinesi ve zımpara benzer biçimde başka aletlere de ihtiyacınız olabilir.
S: Ahşap bir kase yapmak ne kadar süre gelir?
C: Ahşap kase yapımının süresi, tasarımın boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak değişecektir. Bayağı bir kase birkaç saatte yapılabilirken, daha kompleks bir kasenin tamamlanması birkaç gün ya da hafta sürebilir.
0 Yorum