Elektrikli araçlar giderek daha popüler hale geliyor, sadece birçok birey elektrikli araçlarla uzun mesafeler kat edemeyeceklerini düşündükleri için hala bir adet satın almaktan çekiniyor. Sadece konum bu şekilde değil. Doğru planlamayla elektrikli araçla uzun mesafeler kat etmek olası.
Elektrikli bir araçla uzun mesafeleri katetmek için işte birkaç ipucu:
- Rotanızı dikkatlice planlayın. Rotanız üstünde şarj istasyonlarını ne olursa olsun bulundurun ve şarj için bol miktarda süre ayırın.
- Otomobilinizi olası olduğunca şarj edin. İhtiyacınız olmasa bile, fırsatınız olduğunda pilinizi doldurmak iyi bir fikirdir.
- Bereketli bir halde sürün. Kademeli olarak yavaşlayıp hızlanın ve olası olduğunca klimayı kullanmaktan kaçının.
- Gecikmelere hazırlıklı olun. Şarj istasyonları meşgul olabilir, bundan dolayı şarj aletinin gelmesini beklemeniz gerekebilir.
Birazcık planlama ve hazırlıkla elektrikli bir araçla uzun mesafeler kat etmek olası. Yalnız süre ayırmayı ve yolculuğun tadını çıkarmayı ihmal etmeyin!
Antet | Özellikler |
---|---|
Uzun mesafe yolculuk |
|
Elektrikli otomobil yolculuğu |
|
Elektrikli otomobil kampı |
|
Elektrikli otomobil şarjı |
|
II. Elektrikli Otomobiller
Elektrikli otomobiller senelerdir ortalıktaydı sadece yakın zamana kadar ana akım haline gelmemişlerdi. 1900'lü yılların başlangıcında elektrikli otomobiller aslen benzinle çalışan arabalardan daha popülerdi. Sadece içten yanmalı motorun gelişmesi elektrikli otomobillerin azalmasına niçin oldu. 1930'lara gelindiğinde elektrikli otomobiller hemen hemen yollardan kaybolmuştu.
1990'lı yıllarda elektrikli arabalara alaka tekrar canlandı. İlk seri üretilen elektrikli araba olan General Motors EV1, 1996 senesinde piyasaya sürüldü. Sadece tüketici talebinin yetersizliği sebebiyle EV1, 2003 senesinde üretimden kaldırıldı.
Son yıllarda iklim değişikliği ve hava kirliliği endişeleri sebebiyle elektrikli arabalara alaka giderek artıyor. 2010 senesinde Tesla Motors, kitlesel pazarda ilk başarı göstermiş elektrikli araba olarak önde gelen Model S'yi tanıttı. O tarihten bu yana pek oldukça araba üreticisi elektrikli arabaları piyasaya sürdü ve elektrikli araba pazarı hızla büyüyor.
III. Elektrikli Arabaların Yararları
Elektrikli otomobiller, geleneksel benzinle çalışan araçlara gore aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım avantaj sunar:
- Daha düşük işletme maliyetleri
- Azaltılmış emisyonlar
- Geliştirilmiş performans
- Daha çok kolaylık
- İç refah
Bu faydaların her birine daha yakından bakalım.
IV. Elektrikli Otomobillerin Dezavantajları
Elektrikli otomobillerin pek oldukça avantajına karşın, geçiş yapmadan ilkin dikkate katılması ihtiyaç duyulan birtakım dezavantajlar da var. Elektrikli otomobillerin en yaygın dezavantajlarından bazıları şunlardır:
- Daha yüksek ön maliyet
- Sınırı olan Aralık
- Daha uzun şarj süreleri
- Şarj altyapısının eksikliği
- Soğuk hava performansı
Sadece elektrikli arabalar popüler hale geldikçe bu dezavantajların giderek daha azca problem haline geldiğini unutmamak icap eder. Elektrikli otomobillerin ön maliyeti düşüyor, menzili artıyor, şarj süreleri hızlanıyor ve şarj altyapısı genişliyor. Ek olarak elektrikli otomobiller soğuk havalarda daha bereketli hale geliyor.
Genel hatlarıyla, teknoloji gelişmeye devam ettikçe elektrikli otomobillerin dezavantajları giderek daha azca kaygı verici hale geliyor. Sadece elektrikli arabaya geçmeden ilkin bu dezavantajların bilincinde olmak tekrar de mühim.
V. Elektrikli Otomobillerin Maliyeti
Elektrikli bir otomobilin maliyeti, markasına, modeline ve donanım seviyesine bağlı olarak mühim seviyede değişebilir. Sadece elektrikli arabalar çoğu zaman benzinli arabalara gore daha pahalıdır. Elektrikli bir otomobilin yaklaşık maliyeti 55.000 dolar civarındayken, benzinle çalışan bir otomobilin yaklaşık maliyeti 35.000 dolar civarında.
Pillerin maliyeti, teknoloji ve devlet teşvikleri de dahil olmak suretiyle elektrikli otomobillerin maliyetinin daha yüksek bulunmasına katkıda bulunan bir takım unsur var. Sadece zaman içinde teknoloji geliştikçe ve devlet teşvikleri daha eli açık hale geldikçe elektrikli otomobillerin maliyeti düşüyor.
Otomobilin peşin maliyetine ayrıca, elektrikli araba sahibi olmanın aküyü şarj etme maliyeti benzer biçimde geçindiren maliyetleri de vardır. Elektrikli otomobil şarj etme maliyeti, kullandığınız şarj aletinin türüne ve bulunduğunuz bölgedeki elektrik maliyetine göre değişiklik gösterir. Sadece elektrikli bir arabayı şarj etmenin yaklaşık maliyeti kilovatsaat başına 1 dolar civarında.
Genel hatlarıyla, elektrikli bir otomobile haiz olmanın maliyeti, benzinle çalışan bir otomobile haiz olmanın maliyetinden daha yüksektir. Sadece elektrikli arabalar, benzinle çalışan arabalara gore yakıt açısından oldukça daha bereketli olduğu için, uzun vadeli tasarruflar mühim olabilir.
VI. Elektrikli Arabanın Şarj Edilmesi
Elektrikli bir arabanın şarjı evde, işyerinde yahut halka aleni şarj istasyonlarında yapılabilir. Her birinin kendine gore avantajları ve dezavantajları olan birkaç değişik şarj istasyonu türü vardır.
Düzen 1 şarj cihazları en temel şarj aleti türüdür ve çoğu zaman evlerde bulunur. Standart 120 voltluk bir prize takılırlar ve saatlik şarj başına ortalama 4 mil menzil ekleyebilirler.
Düzen 2 şarj cihazları, Düzen 1 şarj cihazlarından daha güçlüdür ve saatte şarj başına ortalama 25 mil menzil ekleyebilir. Çoğu zaman işyerlerinde ve halka aleni şarj istasyonlarında bulunurlar.
Düzen 3 şarj cihazları en süratli şarj aleti türüdür ve şarj saati başına ortalama mil menzil ekleyebilir. Çoğu zaman halka aleni şarj istasyonlarında bulunurlar.
Şarj istasyonu seçerken şarj aletinin tipini, şarj aletinin konumunu ve şarj maliyetini dikkate almak önemlidir.
Elektrikli arabaların şarj edilmesi ile alakalı daha çok informasyon için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
VII. Elektrikli Araba Çeşitleri
Elektrikli otomobilin menzili, satın alırken dikkate katılması ihtiyaç duyulan en mühim faktörlerden biridir. Elektrikli bir otomobilin menzili çoğu zaman mil cinsinden ölçülür ve otomobilin tek şarjla kat edebileceği mesafeyi temsil eder. Elektrikli bir otomobilin menzili, pil boyutu, iklim ve sürüş seçimi benzer biçimde bir takım faktöre bağlı olarak değişebilir.
Elektrikli bir otomobilin yaklaşık menzili 250 mil civarındadır. Sadece piyasada tek şarjla 300 milden fazla yol kat edebilen oldukça sayıda elektrikli araba var. En uzun menzilli elektrikli otomobillerden bazıları içinde Tesla Model S, Lucid Air ve Mercedes-Benz EQS içeriyor.
Elektrikli otomobilinizle uzun yolculuklara çıkmayı planlıyorsanız, otomobilin ihtiyacınız olan şeyleri karşılayacak menzile haiz olduğu için güvenli olmanız önemlidir. Muayyen bir seyahat için elektrikli arabanızın menzilini anlamak amacıyla menzil hesaplayıcıyı da kullanabilirsiniz.
Elektrikli otomobillerin yelpazesi devamlı olarak gelişiyor ve devamlı daha uzun menzilli yeni modeller piyasaya sürülüyor. Elektrikli otomobillerin menzili arttıkça, uzun mesafeli yolculuklar için giderek daha müsait hale gelecekler.
Popüler Elektrikli Otomobiller
İşte bugün piyasadaki en popüler elektrikli otomobillerden bazılarının sıralaması:
- Tesla Modeli 3
- Chevy Cıvata EV
- Nissan Yaprak
- Kia NiroEV
- Hyundai Kona Elektrik
Bu arabaların tüm bunlar iyi bir halde incelendi ve onları sürücüler için cazibeli kılan bir takım hususiyet sunuyor. Ek olarak nispeten müsait fiyatlı olmaları da onları elektrikli araca geçiş yapmak isteyenler için iyi bir seçenek haline getiriyor.
IX. Elektrikli Otomobil Nereden Alınır?
Elektrikli otomobil satın almanın birkaç değişik yolu vardır. Geleneksel bir araba bayisinden, çevrimiçi bir araba satıcısından yahut direkt üreticiden bir adet satın alabilirsiniz.
Geleneksel bir araba bayisinden elektrikli araba satın aldığınızda, arabayı kontrol sürüşüne çıkarabilecek ve bayilik vasıtasıyla finansman alabileceksiniz. Benzinle çalışan bir araçla alacağınız hizmet ve güvence kapsamının aynısını da alabileceksiniz.
Daha geniş bir elektrikli otomobil yelpazesi arıyorsanız, çevrimiçi bir otomobil satıcısından bir adet satın almayı düşünebilirsiniz. Çevrimiçi araba perakendecileri çoğu zaman geleneksel araba bayilerine kıyasla daha geniş bir elektrikli araba envanterine haizdir ve çoğu zaman daha iyi fiyatlar sunarlar. Sadece, arabayı satın almadan ilkin kontrol sürüşü yapamazsınız ve fizyolojik bir bayiliğin yakınında değilseniz nakliye tutarı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Direkt üreticiden bir elektrikli otomobil satın almakla ilgileniyorsanız, çoğu zaman en yeni modellere ve en iyi fırsatlara erişebileceksiniz. Sadece, arabayı satın almadan ilkin kontrol sürüşü yapamayabilirsiniz ve bir üretim tesisinin yakınında değilseniz nakliye tutarı ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Elektrikli arabanızı iyi mi satın almayı seçerseniz seçin, karar vermeden ilkin ne olursa olsun araştırmanızı yapın ve tutarları karşılaştırın. Ek olarak bölgenizdeki şarj istasyonlarının varlığının yanı sıra elektrikli araba alıcılarına yönelik eyalet ve federal teşvikleri de göz önünde bulundurmalısınız.
Sual: Elektrikli bir otomobil tek şarjla ne kadar uzağa gidebilir?
C: Elektrikli otomobilin menzili, otomobilin marka ve modeline ve sürüş koşullarına bağlı olarak değişim gösteriyor. Genel hatlarıyla elektrikli otomobiller tek şarjla 200 ile 300 mil içinde yol kat edebiliyor.
Sual: Elektrikli bir arabanın şarj edilmesi ne kadar devam eder?
C: Elektrikli otomobillerin şarj süresi, kullandığınız şarj aletinin türüne gore değişim göstermektedir. Standart bir ev prizine takılan Düzen 1 şarj aletinin elektrikli bir arabayı tamamen şarj etmesi 12 saate kadar sürebilir. Ev ve iş yerlerine takılan Düzen 2 şarj aletinin elektrikli bir arabayı tamamen şarj etmesi 4 ile 8 saat içinde sürebiliyor. Halka aleni şarj istasyonlarında bulunan Düzen 3 şarj aletinin elektrikli bir arabayı tamamen şarj etmesi 30 dakika kadar kısa bir süre alabilir.
Sual: Elektrikli otomobil sahibi olmanın dezavantajları nedir?
Elektrikli bir otomobile haiz olmanın birkaç dezavantajı vardır:
- Elektrikli bir otomobilin maliyeti çoğu zaman benzinle çalışan bir otomobilin maliyetinden daha yüksektir.
- Elektrikli otomobilin menzili sınırlıdır, dolayısıyla seyahatlerinizi dikkatli planlamanız gerekebilir.
- Benzin istasyonlarından daha azca sayıda halka aleni şarj istasyonu bulunmaktadır, bundan dolayı yakınınızda bir şarj istasyonu bulmak için birazcık inceleme yapmanız gerekebilir.
Bununla beraber, elektrikli bir otomobile haiz olmanın aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok pozitif yanları da vardır:
- Elektrikli otomobiller benzinle çalışan otomobillere gore daha etraf dostudur.
- Elektrikli otomobiller benzinle çalışan otomobillere gore daha yakıt tasarrufludur.
- Elektrikli arabaların bakımı benzinli otomobillere gore daha kolaydır.
Sonuçta elektrikli otomobil alıp almama sonucu şahsi bir karardır. Sizin için en iyisinin ne olduğuna karar vermek için artıları ve eksileri dikkatlice tartmalısınız.
0 Yorum